Aline is 37 jaar, woont in Mariakerke en is mama van Rachel, 1 jaar, Juliette, 6 jaar en Jacques, 8 jaar.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe?

Heel goed. Rachel is 13 maanden. Ik heb nog nooit gekolfd in mijn leven. Dus ik geef enkel vers. Sinds Rachel terug regelmatig wakker wordt ’s nachts, vraag ik me nu en dan af of ik wel voldoende melk produceer.

​Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?

Drie keer, maar tegenwoordig vaker ’s nachts. (Tot mijn grote spijt want eens je kindje 1 is geworden, mag ze gaan doorslapen). Ik merk dat ik haar ’s nachts niet meer zo leuk vind. Overdag steelt ze mijn hart en ben ik smoorverliefd. Maar mij vier keer ’s nachts wakker maken en gemiddeld 15 minuten drinken is er teveel aan. Dan droom ik van het geven van flesjes en een kindje dat doorslaapt, zodat ik eindelijk weer eens uitgeslapen wakker word. En dan is er weer eens een nacht waarin ze minder drinkt en vergeet ik alles wat ik ooit dacht.

​Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingsverhaal?

Mijn mama gaf mij slechts enkele weken borstvoeding. Het is één van haar trauma’s: dat ze terug aan de slag moest omdat ze moest platliggen tijdens de zwangerschap en bijgevolg niet anders kon dan vroegtijdig stoppen met borstvoeding.

Misschien was het verhaal onbewust een trigger om het langer te doen. Ik ben 8 jaar geleden voor het eerst bevallen en had geen idee hoelang ik de borst wilde geven. 9 maanden later vond ik het genoeg: ik wou weer iets ‘drinken'. Mijn tweede kind besliste zelf dat ze geen borst meer wilde na een maand of 8: heel gek. Ik ben langzaam gestopt en heb nooit meer een stuwing ervaren. Nu is het laatste kindje 12 maanden en vinden wij het beiden nog erg gezellig.

​Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

​Nooit geen problemen mee gehad maar nu Rachel 1 is begin ik me te schamen omdat ze al zo groot is. Gek toch?! Dus eigenlijk ben ik op dat vlak dankbaar voor Covid. Ik voed wanneer en hoe vaak ik wil. We komen toch amper elders.

​Nu Rachel 1 is, begin ik me te schamen omdat ze al zo groot is. Gek toch?!

​Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Mijn lijf is een babyproducerende melkfabriek. En borstmelk is toch vloeibaar goud. Jouw kindje heeft precies alles wat het nodig heeft.

Wat het uitzicht betreft: mijn vel is wel uitgerekt. Daar heb ik toch moeite mee. Ik heb altijd een ferme boezem gehad dus ik ben wel blij met een maatje minder. Maar ze zien er minder fraai uit. Anderzijds hebben ze in totaal al meer dan 30 maanden eten voorzien voor 3 kinderen. Dus ik kan niet anders dan dankbaar zijn.

​Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Wist je dat: vroedvrouwconsults quasi gratis zijn tijdens uw zwangerschap? En dat begeleiding van een vroedvrouw na de bevalling van onschatbare waarde is? Ik ben zo dankbaar voor mijn heldinnen van Geboren in Gent.

En ook: volg 'Mindful Bevallen' lessen. Zorg dat je wéét wat een bevalling is. Mijn eerste kind was geboren en ik wist amper wat een bevalling was. Daar heb ik wel spijt van. Als je je goed voorbereidt en je wensen in een geboorteplan noteert, kan het alsnog helemaal anders uitdraaien dan wat je in je hoofd hebt, maar als je van niets weet, dan kan arbeid en bevalling je helemaal overrompelen.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Nu ze tanden krijgt, beet ze onlangs. Dat was erg pijnlijk dus ik riep luid 'au!'. Het kind begon eerst zacht en dan hard te huilen. Ik voelde me schuldig en stak snel een borstje in haar mond om haar te troosten.

Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?

Weinig of geen, behalve steun. Ik kolf niet dus enkel ik kan haar voeden. Zelfs bij de start van mijn derde kindje verliep de borstvoeding niet zonder slag of stoot: ik heb 3 weken gehuild, elke keer ze aanhapte. Mijn vroedvrouw en lactatiedeskundige redden ons uiteindelijk van alle onheil: zolang ze niet goed aanhapte, bleven de kloven, en bijgevolg de pijn. Gelukkig was het mijn derde kind en wist ik dat ik er op een dag alleen maar gemak en voordeel zou uithalen. Maar zonder professionele steun zijn er vast veel vrouwen die stoppen met borstvoeding omdat het niet lukt.

Zonder professionele steun zijn er vast veel vrouwen die stoppen met borstvoeding omdat het niet lukt.

Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

Mijn dochter op een comfortabel kussen voor mij.

Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?

Ik denk dat ik tegen dan geen melk genoeg meer ga hebben en dus gestopt zal zijn. Al kan ik die mijlpaal voorlopig emotioneel nog niet aan. Dus wij doen hier nog lekker even door. En als er één van ons twee het niet meer ziet zitten: dan zal ik daar vrede mee nemen.

​Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin.

De warmste plek op aarde, maar ook gratis, ecologisch, bio, altijd op temperatuur en het makkelijkste dieet ever.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien