Catianne is 33 jaar, woont in Ledeberg en is bediende van beroep. Ze is mama van Camille, 15 weken jong.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe?

Camille is geboren kort na middernacht op een zaterdag. De eerste minuten toen ze op me lag hapte ze al meteen aan, beter kon eigenlijk niet. Jammer genoeg moest ik kort daarna weg voor een ingreep en zo werden we snel weer van elkaar gescheiden.

Ik besefte achteraf dat er hier heel veel had kunnen misgaan. De eerste dagen was ik zeer vermoeid en verzwakt en ging alles heel moeizaam. Het team in het ziekenhuis heeft er echter alles aan gedaan om mij te doen slagen in mijn opzet: de anesthesist die opteerde voor ruggenprik in plaats van volledige verdoving, de nachtvroedvrouw die Camille meteen weer in mijn armen legde en liet aanhappen, de nachtverpleegster die mij snel leerde liggend voeden en met de baby bij mij slapen... Ik mag echt van geluk spreken.

Eens thuisgekomen, ging het al veel beter. Het aanhappen deed soms nog wat pijn, ’s avonds ging ik weer liggend voeden omdat ik zo moe was, maar dit is eigenlijk steeds beter geworden zonder dat ik het echt in de gaten had. En op een dag ging alles gewoon… vlot.

Op een dag ging alles gewoon… vlot.

Begin augustus, toen Camille 9 weken was, ben ik weer beginnen werken. Sindsdien moet ik meerdere dagen per week overdag afkolven. Dat geeft me wel een beetje stress omdat je echt geconfronteerd wordt met het feit dat de ene dag niet de andere is, qua productie. Ook is het elke dag een uitdaging om een plekje te vinden waar ik rustig kan zitten. Er is één vergaderruimte die kan worden afgesloten, maar als die bezet is, is het toilet helaas de enige optie. Tot nu toe lukt het gelukkig nog steeds.

Het is elke dag een uitdaging om een plekje te vinden waar ik rustig kan zitten.

Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?

Ongeveer 8 keer, hoewel ik het niet echt bijhoud. Meestal drinkt ze ’s nachts en overdag wat minder frequent en vanaf 18u ongeveer doen we meestal aan clustervoeden. Ze valt tijdens het voeden snel in slaap en op die manier kan ze toch genoeg drinken om daarna ook meteen wat langer te slapen.

Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingservaring?

Mijn mama gaf me geen borstvoeding, omdat dat blijkbaar toen niet “in de mode” was. Ik wist dus niet zeker wat haar mening hierover was. Maar toen ik haar het nieuws vertelde, dat ik zwanger was, zei ze meteen: “je gaat toch borstvoeding geven?”.

Mijn mama gaf me geen borstvoeding, omdat dat blijkbaar toen niet “in de mode” was.

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Vooraf had ik al beslist dat ik me niet mocht laten beïnvloeden door de omgeving. Een goede vriendin had mij ook wat persoonlijke anekdotes verteld die mij hierin sterkten. Toch had ik de eerste keer de gedachte: “ik hoop dat dit subtiel genoeg is”. Mijn vriend wees me op de ironie van die gedachte, en sindsdien voed ik waar en wanneer dat nodig is, ongeacht de omgeving. Indien er mensen mij hiervoor scheef bekeken, heb ik dit in elk geval niet opgemerkt.

Het helpt enorm als vrienden en familie het ook de normaalste zaak van de wereld vinden.

Het helpt natuurlijk enorm als vrienden en familie het ook de normaalste zaak van de wereld vinden. Dan kan het je echt gestolen worden wat een ander denkt.

Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Iedereen heeft een andere ervaring. Luister naar alle verhalen maar denk nooit dat het zo of zo moet of zal zijn. Volg je eigen pad.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Als Camille honger heeft, is ze erg ongeduldig en gaat ze echt overal aanhappen. Zo probeert ze geregeld melk uit mijn kin te krijgen of uit de pols of schouder van mijn vriend.

Ze probeert geregeld melk uit mijn kin te krijgen, of uit de pols of schouder van mijn vriend.

Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?

In het begin, toen ik het nog wat moeilijk had, zei hij vaak “ik kan helemaal niets doen”. Maar elke keer als ik thuis zit te voeden (en dus niet kan bewegen), helpt hij door me dingen aan te geven of iets te brengen om te eten of te drinken. Dat scheelt toch enorm.

Als ik toch nog een onzeker moment zou hebben in het openbaar, herinnert hij me er ook aan dat een baby eten geven de normaalste zaak van de wereld is en dat wat andere mensen denken er niet toe doet.

Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

Meestal voeden we achterover liggend in de zetel of in bed. Als ik erg moe ben, kan het gebeuren dat ik nog eens liggend voed.

Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?

We blijven gewoon voortdoen tot Camille zelf beslist dat het genoeg geweest is.

Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin?

Leren loslaten.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien