Isabelle is 35 jaar, woont in Gentbrugge, en is mama van Loes, 6 weken en Bas, 3 jaar.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verliep de borstvoeding tot nu toe? Waren er moeilijke momenten? En hoe ben je daar door geraakt?

Dit borstvoedingsavontuur begon helemaal anders dan het eerste (met Bas). Mijn lichaam wist duidelijk nog wat het was om borstvoeding te geven. Er was meteen veel melk en mijn armen en handen wisten nog goed hoe ik haar moest houden om haar aan te leggen en te voeden. Dat verliep dus veel vlotter dan bij Bas waar ik nog moest zoeken naar een houding en handen te kort kwam.

Loes is ook een zeer felle, ze heeft een supergrote zuigkracht, wat ervoor zorgde dat de start van deze borstvoeding ondanks de tegenslag toch goed verliep. Ze kwam goed bij, heel goed zelfs! Maar het was pijnlijk voor mij en borstvoeding hoort geen pijn te doen, zeggen ze. Dat is volgens mij niet helemaal waar in het begin, maar zoveel pijn hoorde het zeker niet te doen. Na 1 week voeden met pijn was mijn grens bereikt. Was dit mijn eerste kind geweest dan had ik het misschien opgegeven. De tranen schoten uit mijn ogen bij het aanleggen. Maar ik wist, uit ervaring, dat dit de bedoeling niet was. Dit was niet wat ik mij herinnerde van borstvoeding geven. Blijkbaar zorgde een verkort tongriempje voor alle miserie. Ze kon niet de volledige functionaliteit van haar tong benutten en compenseerde dit door heel hard te zuigen, wat dus enorm pijnlijk was. Na een knip in haar tongriempje herbegonnen we voorzichtig terug met live voeden en ik voelde meteen een groot verschil. Vanaf dan, twee weken na de geboorte ongeveer, ging het stilletjes aan beter en nu heb ik het gevoel dat we goed vertrokken zijn.

​Borstvoeding geven is ‘empowering’. Ik voel mij een "milk-making super hero".

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Ik vind het soms wel spannend om borstvoeding te geven in het publiek, maar nooit spannend op een negatieve of stresserende manier. Ik heb gelukkig ook nooit rare reacties gehad maar ik denk dat er misschien wel altijd iemand zich ongemakkelijk voelt bij een blote borst?! Zelf vind ik het ‘empowering’. Ik voel mij een ‘milk-making super hero’.

Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Mijn borsten hebben er een functie bij gekregen, verder vind ik ze ok. Ze zijn nu wel wat groot naar mijn goesting, mijn kleerkast is daar niet op afgestemd, maar dat is ook maar tijdelijk.

Ik kijk eigenlijk weinig op die manier naar mijn lichaam, ik had het na mijn eerste zwangerschap wel moeilijk met mijn buik maar dat was ervoor soms ook al. Die blijft mijn aandacht trekken.

Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Laat je goed omringen en vraag hulp. Vroedvrouwen, lactatiekundigen, kraamzorg,.. ze maken alles beter! Geef jezelf de tijd en probeer je gevoel te vinden en ernaar te luisteren.

Laat je goed omringen en vraag op tijd hulp.

Hoe lang wens je borstvoeding te geven?

Ik haal graag de WHO-norm die aanraadt om 2 jaar borstvoeding te geven. Dat was bij Bas ook mijn voornemen.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Na de watergewenning, met Bas, in het kleedhokje van het zwembad. Hij zat op de verzorgingstafel en ik trok mijn nat zwempak uit om mij af te drogen toen ik plots merkte dat hij in de lucht zat te happen naar mijn borsten in de hoop er eentje te 'vangen' voor een slokje melk.

Welke rol speelt jouw omgeving (vrienden, familie,...) bij het geven van borstvoeding?

Mijn familie en vrienden ondersteunen mij. Het is algemeen geweten dat wanneer je je baby voedt, je dorst krijgt. Ze denken er vaak aan mij een glas water te geven dan. Ze vinden het ook allemaal prima dat ik mijn kindjes graag lang wil voeden en tonen steeds veel interesse in hoe het gaat.

Sommigen hebben dan weer meer tijd nodig om er aan te wennen. Mijn beste vriendin bijvoorbeeld was helemaal overtuigd van alle voordelen van borstvoeding, maar toch vond ze het vreemd, 3 jaar geleden, toen ik Bas voedde. Ze keek er liever niet naar. Ondertussen heeft ze zelf een kindje en een borstvoedingsperiode achter de rug en toen ze mij Loes zag voeden, vroeg ze of ik het erg zou vinden als ze even meekijkt, omdat ze het zo mooi vond. Zo zie je maar...

In welke houding geef je het liefst borstvoeding?

Madonna bij een boorling, zittend op mijn schoot bij een dreumes/peuter.

Uitsmijter: vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin.

Dat is heel moeilijk maar het begon voor mij met veel onzekerheid en dat ging over in een heel zelfzeker gevoel en een soort van "mamakracht".

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien