Marie is 33 jaar, woont in Gent en is mama van Zaza, 10 maanden jong. Ze is medeoprichter en manager van communicatiebureaus Walkie Talkie en ECHO.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe?

Gelukkig liep alles tot nu toe al heel vlot. In aanloop was ik heel realistisch, ik wou het zeker proberen, maar wist evengoed dat het op een sisser kon uitdraaien. Zaza hapte meteen vlot aan en dat hielp enorm uiteraard. Vanaf het begin was het voor mij heel helder dat dit een team effort is waar haar aandeel even belangrijk, zoniet belangrijker, is als het mijne. Dat schept een band, vind ik, dat dit het eerste is waar je allebei samen actief aan werkt.

Vanaf het begin was het voor mij heel helder dat dit een team effort is.

Ik was niet overspoeld door emotie als ze geboren was en keek heel rationeel naar hoe ik mijn baby in leven kon houden, bang om iets verkeerd te doen. Borstvoeding deed voor mij dus echt wonderen voor de hechting. Het geeft je ook een heel krachtig gevoel dat je met je lichaam alleen je kind in leven kan houden, het sterkt je in je moederrol. Ik ben vooral heel dankbaar dat ik dit traject heb kunnen doorlopen met haar.

Borstvoeding deed voor mij echt wonderen voor de hechting.

Wat ik ook heel fijn vind is het idee dat je niet alleen voedt maar ook troost biedt. Als ze ziek is, of ze heeft een pijnlijk tandje, kan ik haar meteen op de meest natuurlijke manier troosten, een heerlijk gevoel.

Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?

Dat wisselt nogal vaak, maar gemiddeld nu nog twee keer ’s ochtends en twee keer ’s avonds. 

Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingservaring?

Ja, maar dit had niet echt een invloed op mijn eigen ervaring of wens om borstvoeding te geven.

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Heel natuurlijk eigenlijk. Ik heb van nature uit weinig schaamte, dat helpt uiteraard.

Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Ik ben er trots op dat ze het al zo ver hebben gebracht en uitgehouden.

Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Doe gewoon wat voor jou goed voelt. You do you.

En een aantal heel praktische tips als je kolft: 2 gaten in een oude sportbeha knippen en je hebt meteen een kolfbeha. Hops. 'Milk trays' zijn een gamechanger om melk in te vriezen in kleinere porties, zodat eens je baby minder drinkt per keer je gewoon makkelijk een aantal porties kan uitkiezen en laten ontdooien in plaats van een deel van een groter zakje verloren te laten gaan.

2 gaten in een oude sportbeha knippen en je hebt meteen een kolfbeha.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Ik vind het heel fijn om haar te zien evolueren in het algemeen, maar ook in hoe ze drinkt en zich gedraagt aan de borst. Dit is dus een heel unieke manier om haar te zien groeien vind ik. Zo is ze nu op een moment gekomen dat ze heel goed weet hoe ze wil drinken dus als ik mijn hand ergens leg, dan zal ze zich zeker niet inhouden om die vastberaden te verleggen omdat het haar beter uitkomt. Dat vind ik wel leuk om zien.

Een paar maand geleden was ze ook met haar handje heel de tijd door mijn haar aan het gaan en mijn gezicht aan het strelen, gaf me een ASMR (vrij vertaald: zalige hersentintelingen); een leuke bonus.

Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?

Mijn partner heeft me ontzettend gesteund op elk mogelijk vlak en zegt vaak hoe trots hij is op ons.

Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

Ik heb de namen van de houdingen via The Breast Feed leren kennen, dus ik had daar nog niet veel over gelezen. Ik had een heel handig borstvoedingskussen dus ik heb eigenlijk van aan het begin de madonnahouding aangenomen en dat ging wel goed dus had ik niet echt geëxperimenteerd met andere poses. Na een tijdje ben ik ‘s nachts wel overgeschakeld op de zijligging, toppertje.

Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?

Aangezien ik full time werk, kolf ik in verhouding veel meer dan dat ik nog echt de borst kan geven. Ik was dus uiteraard extra dankbaar voor de vakanties dit jaar. Een side effect van de coronapandemie: die heeft ervoor gezorgd dat ik zo lang kon kolven want in normale omstandigheden was dat in mijn job haast niet haalbaar geweest. Aangezien alle meetings calls waren geworden, kon ik me makkelijker organiseren. Nu er terug meer live meetings en events komen, wordt dat weer wat moeilijker. Ik heb altijd als persoonlijk streefdoel gezet dat ik wou proberen om tot 1 jaar borstvoeding te geven, dus alles wat daarbij komt, is een plus. We zien wel wat het brengt.

Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin:

(Your body is) the greatest instrument you’ll ever own (Mary Schmich).

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien