Sarah is 29 jaar, woont in Gent en is mama van Aimee, vijf maanden oud en Alex, 21 maanden oud.

Leestijd: 6 minuten

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe? 

De borstvoeding verloopt eigenlijk ontzettend vlot. Ik herinner me dat het bij Alex toch zeker een week of twee geduurd heeft voor het geen pijn meer deed als ik haar aanlegde. Bij Aimee had ik nauwelijks pijn, we hadden meteen een goede start. Na mijn moederschapsverlof kon ik omwille van corona nog niet meteen beginnen werken. Het zorgde ervoor dat ik veel langer dan gepland thuis kon zorgen voor Aimee en daardoor lukt het me ook om veel langer exclusief borstvoeding te geven. Dat vind ik fantastisch. Het zijn bijzondere omstandigheden, maar ik ben wel heel dankbaar voor de extra tijd die ik heb met mijn kindjes.

Het zijn bijzondere omstandigheden, maar ik ben wel heel dankbaar voor de extra tijd die ik heb met mijn kindjes.

Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?

Ik voed nog gemiddeld 8 keer per dag, waaronder ook een paar nachtvoedingen. Dat maakt de borstvoeding soms wel zwaar. Op een bepaald moment wilde Aimee ook 's nachts weer om de twee uur drinken, terwijl ze volgens de 'boekjes' wel al mocht beginnen door slapen. Na een paar zo'n nachten was ik zo uitgeput dat ik de overschakeling naar flesvoeding begon te overwegen. Ik contacteerde toen een vriendin die ook heel lang exclusief borstvoeding had gegeven aan haar dochtertje. Ze vertelde me dat het heel normaal was om 's nachts voedingen te blijven geven. Dit besef voelde eigenlijk als een opluchting.

Iedereen in mijn omgeving stelde voor om aan flesjes te beginnen, "want wat is het nut nog om borstvoeding te geven als je baby al een paar maanden oud is?". Ik was zo moe dat ik ook begon te twijfelen, maar iets voelde niet goed. Alsof Aimee mijn vertwijfeling voelde, sliep ze die nacht een paar uur door en ik gelukkig ook. Ik had nog nooit zo goed geslapen en ik voelde me veel sterker de volgende dag. Het idee van flesvoeding haalde ik weer uit mijn hoofd en ik gaf verder borstvoeding. Er bleven uiteindelijk nog twee nachtvoedingen over, die gebroken nachten neem ik er wel bij.


Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingsverhaal?

Ik ben van een tweeling en wij hebben geen borstvoeding gekregen. Het zorgde ervoor dat ik een beetje onverschillig stond ten aanzien van borstvoeding, maar ik wilde het zeker proberen. Bij het eerste huid op huid contact na de geboorte van Alex en later ook Aimee, dronken ze vrijwel meteen van mijn borst. Bij Alex was het allemaal nog eventjes zoeken, ik was zo onzeker. Ik herinner me dat de gynaecologe zei "wacht even op de vroedvrouw, zij zal je helpen om haar aan te leggen". Dat leek me te gek want de afstand tussen Alex en mijn tepel was misschien maar een paar centimeter, maar wat wist ik ook van borstvoeding? Had ik me moeten inlezen? Moet je je inlezen over iets wat natuurlijk zou moeten zijn?

Moet je je inlezen over iets wat natuurlijk zou moeten zijn?

Met Aimee daarentegen ging alles zoals vanzelf. Ik voelde me ook veel zekerder, ik voelde me een echte mama. Ik had Alex tien maanden borstvoeding gegeven. Alles kwam meteen terug en ik wachtte zelfs niet op de vroedvrouw deze keer. Aimee wist ook perfect de weg naar mijn tepel. Het was alsof zij altijd al aan mijn borst had gedronken.

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Ik heb een beetje schrik, alsof ik iets doe dat niet mag. Gek he? Ik ben zelf nogal preuts van aard. Toen ik aan Alex borstvoeding gaf, ging ik steeds apart zitten als er vrienden of familie in de buurt waren. Alex was het eerste kleinkind in de familie en ik kreeg het een beetje op mijn heupen van de "strijd" die er soms was om Alex eens vast te houden. Ik keek dan uit naar de momenten dat ik borstvoeding kon geven zodat ik me even kon opsluiten samen met haar, zodat we samen konden genieten van het moment. 

Borstvoeding geven aan Aimee is helemaal anders omdat ik me niet meer wil opsluiten. Ik wil ook bij Alex blijven. Ik heb een deeltje van mijn preuts zijn opgegeven en dat voelt bevrijdend. Gek genoeg zijn de omstandigheden nu helemaal veranderd door corona. Net nu ik er klaar voor ben om op een openbare plaats borstvoeding te geven, moeten we ons opsluiten in ons eigen huis.

Ik heb een deeltje van mijn preuts zijn opgegeven en dat voelt bevrijdend.

Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Mijn borsten zijn het afgelopen jaar nog nooit zo veranderd. Tijdens de zwangerschap, maar ook nu veranderen ze nog elke dag tijdens de borstvoeding. Mijn borsten hebben echt een functie en daar ben ik trots op.

Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Borstvoeding geven zorgt voor zo'n mooie band met je kindje, ik kan het alleen maar aanraden. Bij mij verliep het allemaal zeer vlot, bij anderen is dat misschien niet het geval. Het belangrijkste is gewoon om je gevoel te volgen.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Ik zet soms tv aan tijdens de borstvoeding zodat ik mijn rondhuppelende peuter een beetje in het oog kan houden. Zij kijkt graag naar Bumba. Op een bepaald moment hoorde Aimee de begintune van Bumba en stopte onmiddellijk met drinken. Ze draaide haar hoofd 180 graden, legde het te rusten op mijn schoot, en besloot dat meekijken naar Bumba belangrijker was dan drinken bij mama. Misschien moeten we toch eens nadenken over dat tv-moment!

Mijn leven met de twee kindjes is heel chaotisch en hectisch geworden. Als ik Aimee borstvoeding geef, probeer ik tot rust te komen.

Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?

Hij vindt het jammer dat hij zelf zo weinig kan doen, maar hij stimuleert me en probeert altijd te helpen waar mogelijk. Zo staat hij elke nacht op voor de luierwissels. Hij wil me ook steeds de tijd gunnen om me op m'n gemakje te installeren om borstvoeding te geven. Dan brengt hij Aimee letterlijk naar mijn borst. Hij brengt me zelfs water als ik weer zo'n dorst heb gekregen van de voeding. Als we weer een aantal nachtvoedingen achter de rug hebben, laat hij me ook steeds in bed liggen als onze peuter 's ochtends vroeg wakker wordt. Dan kan ik mijn ogen nog heel even sluiten. Daar ben ik hem steeds enorm dankbaar voor.

Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

Mijn leven met de twee kindjes is heel chaotisch en hectisch geworden. Als ik Aimee borstvoeding geef, probeer ik tot rust te komen. Ik ga in de zetel zitten, leg Aimee op mijn arm en laat haar drinken en in slaap vallen. Ik kijk zelf een beetje tv of lees een boek.

Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?

Binnen exact één jaar is Aimee 18 maanden. Ik hoop nog een paar maanden borstvoeding te geven, maar nog een jaar lijkt me wat lang.

Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin?

Op het tempo van de baby samen ontspannen en genieten.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien